NLP liga

Prva vseslovenska plezalna liga

NLP liga je vseslovensko plezalno tekmovanje, namenjeno rekreativcem, ki vsako leto poteka v obdobju december – april. Liga se odvija v šestih posameznih tekmovanjih oz. rundah, ki se odvijajo ločeno ena od druge po vnaprej določeni časovnici. Zaključno dejanje NLP Lige je 6. runda, kjer sledijo razglasitve zmagovalcev in zmagovalk celotne Lige. 

Prijava in predprijava

Predprijave na posamezno rundo potekajo 14 dni pred pričetkom tekmovanja na platformi Studionaut  in se zaprejo en dan pred dogodkom. S predprijavo si udeleženec zagotovi mesto v tekmovanju. Za potrjeno prijavo na rundi je potrebno poravnati vstopnico in se pofočkati v plezalnem centru.

Udeleženec, ki si želi tekmovati, a se ni prijavil v predprijavi, tvega zapolnitev mest na tekmovanju. V primeru prostih mest, se lahko prijavi na blagajni plezalnega centra, v katerem runda poteka.

Za nakup karte preko Studionauta potrebujete račun (to lahko storite tukaj – >>klik<<). Ko ste enkrat registrirani, računa ne rabite ustvarjati več (če pa obiskujete Bolder Sceno, pa ga sploh ne rabite ustvariti, saj ga že imate). Ko ste enkrat prijavljeni v svoj račun v ceniku obkljukate tisto rundo, na katero se prijavljate in plačate s spletnim nakupom. Prijavite se lahko tudi na Bolder Sceni. Podrobna navodila za Studionaut najdete tu: >>klik<<

[ ! ] Tekmovalci in nekdanji tekmovalci v DP

Udeleženec, ki je star 16 let ali več in nastopa, oziroma je nastopal, na državnem prvenstvu v športnem plezanju v preteklih treh letih (sezona: 2021, 2022, 2023) na NLP ligi NE MORE sodelovati.

Za udeleženca, ki je star od 14 – 16 let velja posebna omejitev. V kolikor je imel v preteklem letu aktivno licenco, lahko sodeluje samo  v kvalifikacijah. Ne glede na skupni izkupiček točk se Finala Runde in končne razvrstitve ne more udeležiti.

* V primeru odjave prosimo pišite na info@nlpliga.si. Čas za odjavo je večer pred dogodkom do 8:00, kasnejših reklamacij ne upoštevamo. 

ŠeLiga (Veterani):

ŠeLige (Veterani) se lahko udeležijo vsi, ki v letu, ko liga poteka, dopolnejo 40 let (za NLP 2.4 je to letnik 1984 in starejši).

Štartnina

Prvih 50 prijavljenih na Rundo Lige prejme uradno majčko NLP Lige. Prednost imajo tako tisti, ki opravijo predprijave. Dopoldanski in popoldanski termin se gledata posebej (t.j. prvih 25 na termin prejme majico). 

Štartnina: 20 EUR

Tekmovalci so razvrščeni v 4 tekmovalne kategorije  in 11 tekmovalnih ekip.

Kategorije

 • Fantje  – Mladina (14 – 39 let)
 • Dekleta – Mladina (14 – 39 let)
 • Fantje – Še Liga (Veterani) (40+ let)
 • Dekleta – Še Liga (Veterani) (40+ let)

Ekipe

Ker so za močne plezalce pomembne super stene, smo se odločili nagraditi steno, kjer trenirate najmočnejši plezalci. Tekmovalec se ob prijavi odloči kje največ trenira oziroma na kateri steni je pridobil največ tehničnega znanja in moči. Točke posameznika se prištejejo k točkam ostalih posameznikov, ki izberejo isto STENO. Tako tekmujejo za naziv  najmočnejša stena NLP Lige, ki je razglašena po koncu zadnjega finala runde.

Tekmovalne stene:

 • Balvanija
 • Bolder Scena
 • Plus Climbing Koper
 • KlajMBer
 • Frikšn
 • FA Climb
 • Plezarna
 • DEŠ
 • Plezalni center Ljubljana
 • Plezalni center Celje
 • Športno – plezalno društvo Vizija
 • Plezalni center Slovenska Bistrica
 • Neuvrščeni

V skupni seštevek točk stene se upoštevajo absolutni rezultati – t.j. točkovanje na globalni ravni in ne znotraj kategorij. Scorecard lestvica najmočnejših sten tako ni veljavna. Lestvica bo po vsaki rundi objavljena na strani runde in na družabnih omrežjih lige.

V kolikor je zmagovalec na koncu lige ‘Neuvrščeni’ gre glavna nagrada naslednjemu najboljšemu centru oz. klubu.

Balvanski problemi

Na voljo je 30 balvanskih problemov različnih težavnosti od 5A do 7C, kar pomeni, da bo lahko vsak tekmovalec našel izziv za svoj nivo plezanja. Sistem točkovanja  je oblikovan tako, da nagrajuje tekmovalce, ki na tekmovanju dajo največ od sebe in ne nagrajuje zgolj najmočnejših.

Runda

Runda je ena od šestih posameznih tekmovanj, ki se odvijajo v določenem balvanskem centru.

Na vsaki rundi potekajo kvalifikacije in finale runde. V kvalifikacijah tekmovalci premagujejo balvanske probleme in z vsakim preplezanim balvanom prejmejo točke. Po končanih kvalifikacijah se pripravi razvrstitev vseh tekmovalcev po tekmovalnih kategorijah glede na skupni seštevek točk vsakega posameznika. Na podlagi skupnega seštevka kvalifikacij se 5 moških in 5 deklet, ki zberejo največ točk, ne glede na tekmovalno kategorijo, uvrsti v večerni finale runde.

Točkovanje in scorecard

Vsak balvanski problem je vreden 1000 točk. Teh 1000 točk se razdeli med n število tekmovalcev, ki balvan preplezajo. Za vsak flash tekmovalec prejme 50 točk bonusa.

Primer: Balvan št. 36. je preplezalo 42 tekmovalcev. 1000 ÷ 42 = 23,8. Vsak od 42ih tekmovalcev prejme 23,8 točk. 

Točke tekmovalca se med posameznimi Rundami seštevajo.

V končnem seštevku točk posameznika se upoštevajo samo štirje najboljši rezultati od šestih Rund in vse dodatne točke iz uvrstitve v Finalu Runde. Skupni seštevek rund bo odločal o končni razvrstitvi.

Točkovanje poteka preko spletne platforme https://www.scorecard.info/.  Da boste svoje vzpone lahko vpisovali je potrebno ustvariti račun na scorecard.info, nato pa se v posamezen event registrirati. Pomembno je, da izberete pravo kategorijo in steno za katero tekmujete, več informacij o Scorecardu najdete tu -> klik

Kvalifikacije se odvijajo brez navzočnosti sodnikov. Od tekmovalcev se pričakuje, da bodo pravično vpisovali svoje vzpone.  

Finale runde

Poteka po koncu vsakih kvalifikacij. Finale je ločeno na moški in ženski del tekmovanja. V finale runde se uvrsti 5 moških in 5 deklet, ki zberejo največ točk. V finalu tekmovalci plezajo 3 balvane, za vsak balvan pa imajo največ 3 poskuse. Balvani so navadno razdeljeni na: koordinacija, power, moving. Finale runde sodi sodnik po sistemu točkovanja: število poskusov za doseženo cono in število poskusov za dosežen vrh.

Poleg tega imajo svoje finale runde tudi veterani. V finale se uvrstijo 3 najboljši iz runde, čaka pa jih 1 smer, ki ima med 20 in 30 gibov. Točkuje se po številu gibov. Za smer imajo na voljo 3 poskuse.

Z uvrstitvijo v finale, tekmovalec prejme dodatne točke (500/400/300/200/100 glede na končno mesto, za veterane velja 300/200/100). V kolikor tekmovalec ni prisoten na finalu ali na njem ne more nastopat, v finalu nastopa naslednji uvrščeni (6. oz. 7. uvrščeni v kvalifikacijah).

Zmagovalci lige

O zmagovalcu lige v posameznih kategorijah kot tudi v skupni razvrstitvi  vseh tekmovalcev odloča skupni seštevek točk najboljših štirih rezultatov priplezanih na posamezni rundi. Seštevajo se točke iz kvalifikacij ter bonus točke iz uvrstitve v finale runde. 

Primer: Tekmovalec se udeleži vseh šestih kvalifikacijskih Rund.

 1. RUNDA – 1.200 točk
 2. RUNDA – 800 točk
 3. RUNDA – 1.100 točk.
 4. RUNDA  – 1.000 točk
 5. RUNDA – 1.000 točk
 6. RUNDA – 1000 točk

→ V skupnem seštevku lige se upošteva 4 najboljše seštevke točk iz kvalifikacij. 

Zmagovalci ŠeLige (Veterani)

Velja enako kot pri Zmagovalcih lige.

Nagrajevanje

Nagradni sklad je oblikovan tako, da ne nagrajuje zgolj najbolj zagriženih, ki na tekmovanju dajo vse od sebe, ampak tudi tiste, ki se tekmovanja udeležijo brez hude želje po zbiranju točk. Saj se še spomnite pregovora “Važno je sodelovati, ne zmagati!” kajne?

Bogat nagradni sklad NLP Lige so nam priskrbeli naši čudoviti sponzorji, brez katerih nam nebi uspelo! 

Vsem sponzorjem se najlepše zahvaljujemo za zaupanje!

Denarni sklad za zmagovalce lige

Denarni sklad NLP Lige 2.4 bo 1700 EUR, ki bo podeljen prvim 3. uvrščenim v končnem seštevku Lige

 1. Mesto Fantje – 500 EUR
 2. Mesto Fantje – 250 EUR
 3. Mesto Fantje – 100 EUR
 1. Mesto dekleta – 500 EUR
 2. Mesto dekleta – 250 EUR
 3. Mesto dekleta – 100 EUR

Nagrade za zmagovalce runde

Nagrade bomo delili tudi za zmagovalce in zmagovalke posamezne Runde. Na vsaki Rundi se podeli bon za obiske plezalnega centra, v katerem je potekala runda.

 1. Mesto Fantje – 6 obiskov
 2. Mesto Fantje – 4 obiski
 3. Mesto Fantje – 2 obiska
 1. Mesto dekleta – 6 obiskov
 2. Mesto dekleta – 4 obiski
 3. Mesto dekleta – 2 obiska

Boni so prenosljivi med osebami.

Nagrade za zmagovalce runde – ŠeLiga Veterani

Nagrade bomo delili tudi za zmagovalce  posamezne Runde. Na vsaki Rundi se podeli bon za obiske plezalnega centra, v katerem je potekala runda. Finale za tekmovalke poteka samo v primeru dovolj prijavljenih (t.j. vsaj 10). 

 1. Mesto Fantje – 6 obiskov
 2. Mesto Fantje – 4 obiski
 3. Mesto Fantje – 2 obiska

Boni so prenosljivi med osebami.

Srečo’ulov

Vsi udeleženci boste lahko sodelovali v velikem žrebanju za BOGATE nagrade! Srečo’ulov se izvede po koncu kvalifikacij vsake runde.

Dobitnika glavne nagrade Srečo’ulova se žreba v finalni rundi na Bolder Sceni. Za sodelovanje v žrebanju za glavno nagrado se je potrebno udeležiti vsaj štirih rund. 

Otroška liga

Otroška liga poteka v štirih plezalnih centrih: Balvanija, Frikšn, Klajmber in Plezalni center Verd, v dveh kategorijah:

 • 8 – 10 let (letnik 2014 – 2016)
 • 11 – 13 let (letnik 2011 – 2013)

Na otroško ligo se lahko prijavijo vsi otroci z dopolnjenim 8 letom starosti do dopolnjenega 13 leta starosti.

Prijave

Prijave potekajo preko maila info@nlpliga.si kamor starši/trenerji sporočijo ime in priimek otroka, spol in starost otroka. Prijavnino za posameznega otroka se vplača na dan dogodka in sicer v vrednosti 12 €. 

Točkovanje

Poteka enako kot pri običajni ligi. Otroci imajo na voljo cca. 30 balvanov in cca. 3 ure časa. Vsak preplezan balvan jim prinese 1000 točk/št. vzponov. Najboljši fant in punca v kategoriji, ki bosta prejela zbrala največ točk bosta zmagovalca runde. Prvi trije v kategoriji na vsaki rundi prejmejo tudi diplome. Na zadnji rundi (Klajmber) se razglasi zmagovalce Otroške lige. Otroci imajo v sistemu Scorecard.info svoje evente, v katere se morajo prijaviti pred začetkom tekmovanja. Tja vpisujejoi svoje preplezane balvane. Več informacij o Scorecard sistemu najdete tu: >>klik<<

Nagrade in zmagovalci

Otroci na vsaki rundi prejmejo diplome (prvi trije v kategoriji), na zadnji rundi otroške lige (t.j. Klajmber) pa prejmejo obiske za plezalne centre/praktične nagrade in plakete.

 1. Mesto Fantje/Dekleta/Mlajša in starejša kategorija – 10 obiskov
 2.  Mesto Fantje/Dekleta/Mlajša in starejša kategorija – 8 obiskov
 3. Mesto Fantje/Dekleta/Mlajša in starejša kategorija – 6 obiskov

O končnem zmagovalcu odloča skupni seštevek vseh štirih rund.

Poleg nagrajevanja najboljših,  na vsaki rundi poteka tudi Srečo’ulov, nagradno žrebanje med vsemi sodelujočimi. Srečo’ulov poteka tudi na otroški ligi.